Țara de origine Statele Unite ale Americii 
Temperament Sânge cald
Culoare Toate culorile, quarteul pestriț este paint horse
Structură fizică Construcție atletică, membre scurte, omoplate puternice, gât puternic, frunte lat
Caracteristici Parte posterioară musculoasă
Origine Secolul 18.-19.
Spațiu Zone reci
Utilizare Muncă lângă cireadă, rodeo, agricultură, cal de cursă
 
         

Quarter Horse probabil este cea mai veche rasa de cal din Statele Unite ale Americii. Este unul dintre cele mai populre rase din lume.  Poate fi gasita in aproximativ 40 de tari in afara Statelor.  In registrul sau sunt enumerate peste patru milione de cai. 

 

Origine: Calul din Vestul Sălbatic, cunoscut sub numele Quarter Horse, întâia oară a fost prăsit în secolul al 18.-lea, în statul Virginia. La prăsirea sa au fost hibridizate poneii din stat cu caii de cursa aduse de coloniștii englezi. Poneii sunt succesorii sălbatici ai cailor aduse de către spanioli în Lumea Nouă. În urma vieții sălbatice și a prăsirii continuate dea-lungul multor generații, rezistența cailor a crescut, dar mărimea lor scazut și calitățile lor valoroase au dispărut. Primii coloniști l-au hibridizat cu proprri cai pentru a obține o rasă care este mai agilă și mai rezistentă. Pentru rasa așa obținută s-a format Asociația Americană Quarter Horse I Amarillo (Texas, SUA) in 1940, cu scopul de a-i înregistra și de a-I prăsi. Este permisă combinarea cu pursangele englez.

Calul astfel obținut s-a dovedit a fi foarte bun la galopurile de distanță redusă. Din acest motiv, caii au fost utilizați în special la “cursele de patru sute” (400 m, pista dreaptă), aceasta fiind proba preferata a coloniștilor, și de aici provine și numele Quarter (quarter însemnând sfert).

Calul rezistent, intitulat și calul Vestului Sălbatic, s-a dovedit a fi foarte eficace la îndrumarea marilor turme de bovine.

 

Istoria:

Cursa cu distanță de sfert de milă a fost foarte popular in Statele Unite încă din secolul al 18.-lea. Legenda lui Steel Dust este cunoscută din perioada de început. Spațiul povestirii este o așezare mică texana , McKinney, numărând doar câteva case. Cursa a fost organizată pe șoseaua centrală de 400 m din oraș. Old Monmouth a fost un cal tânăr și focos. Aspectul său a fost pe placul tuturor, fiind plin de energie, și arătând că asteaptă enorm să poată alerga. În opoziție, adversarul său, Steel Dust nu arată deloc ca și un cal de curse. Având doar 150 cm inălțime, o înfățișare care părea a fi de sânge rece, și fiind prea liniștit, era evident că nu avea șanse de câștig. Dar vârsta sa era cea mai amuzantă in ochii spectatorilor. Oamenii întrebau uimiți oare ce caută un cal de 12 ani într-o cursă de viteză. Caii s-au adunat la linia de start. Start! Cei doi cai au pornit. Old Monmouth înainta cu sărituri uriașe, dar Steel Dust era în urma sa. Când caii au ajuns la jumătatea cursei, călărețul lui Old Monmouth a scos bastonul, dar proprietarul lui Steel Dust nu a facut nimic. Ia să vezi. Steel Dust a câștigat cu trei lungimi înaintea adversarului mai tânăr. Dupa ce a câștigat, a fost întors brusc de călărețul său care l-a și întors. Celălalt cal a dispărut sprinten printre copaci cu proprietarul său. Distanța de cursă lui Old Monmouth era o milă, iar a lui Steel Dust era de un sfert de milă. Astfel micuțul Steel Dust a întemeiat o nouă tendință în sportul American. Pe distanța de 400 m calul Quarter Horse este cel mai rapid, fiind invincibil.

 

Caracteristici:

Înălțimea calului este aproximativ 1,40-1,50 metri iar greutatea în general 500-600 kg. Constituția este îndesată și puternică. Capul este scurt și fruntea lată. Gâtul este de lungime medie. Toracea este lată și adâncă. Trupul este scurt, puternic și lat, astfel șaua poate fi ușor poziționată, umărul este lung și căzut. Posteriorul este rotund, lat, puternic și musculos. Picioarele sunt zvelte iar copitele sunt tari. Partea posterioară a calului este atât de puternică, încât poate trece cu ușurință prin canioanele înguste și poate să se oprească brusc din galop. Culoarea dominantă este galbenul, dar se poate găsi și în alte culori.

Precum sugerează și numele, pe distanță de 400 m este înregistrată ca cea mai rapidă rasă. Este țeapăn, stăruitor, și de încredere. Are caracter echilibrat și este foarte devotat. Este rapid și se întoarce ușor. Este caracteristica acestor cai detașarea unor animale din ciurdă. Pe lângă aceste calități este blând și benign.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utilizarea:

Merit- titlul de “Calul cu cele mai multe calități”: este un cal distins de familie și de hobby, de vânătoare și military. Pe distanță de 400 m este calul de distanță invinsibil. Este calul cowboy cu cele mai distinse calități. Este bun cal de călărit dar și de jucă. Este ușor de călărit, calitate care în Europa este utilizată mai ales în sporturile western. În America de Nord este utilizat ca și cal de galop, de salt, military, dresaj, atelaj, muncă și hobby. Țelul prăsirii europene este obținerea cailor pentru sport si hobby. Este ideal ca și cal de hobby, fiind blând, liniștit și ușor de mânuit.

Mulți consideră că este remarcabil la îndrumarea turmelor de boi, deorace calul este capabil să gândească cu mintea lor. În această privință Quarter Horse este chiar de neînvins.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă 

Erdélyi Magdolna: Lovak