Ce este călăritul western?

Călăritul western este popular mai ales în țările unde caii sunt utilizați pentru îndrumarea boilor, astfel în America, Argentina, Australia, Noua Zeelandă și unele părți ale Africii.

Ce este călăritul western?

America este țara de origine a călăritului western. Călăritul a constituit o

parte indispensabilă în viața primilior pionieri. Existența lor a depins de cai. Transportul, hrana, vânătoarea iar mai târziu supravegherea turmelor de boi erau în corelație cu călăritul. Călărețul trebuia să stea comod, deorece a petrecut numeroase ore în șa. Au mai avut nevoie și de cai sprinteni, servili, liniștiți și ușor de mânuit. Competentele însușite ,atât de călăreț cât și de cal în acele vremuri, constituie baza competițiilor de călărit western din ziua de azi. La acest stil de călărit poziția picioarelor este mai lungă. Într-o mână ținem coada, iar cealalta o lăsăm liberă pentru a putea prinde boii cu lasso-ul. Orientăm calul cu ținuta ți cu greutatea, mai puțin utilizăm mâinile și picioarele. Caii western nu trebuie să fie agitate deloc. Se mișcă destins într-un mod ușor și echilibrat, în timp ce călărețul ține coada lejer. Greutatea coadei este mai mult un ajutor, decât o legătură cu gura calului. Competițiile de călărit western pun la încercare toate competențele, începând de la abilitatea calului de a coopera cu călărețul, aptitudinile, până la exercițiile reining unde se testează cât este de isteț la alegera și îndrumarea boilor, și cât este abil printre butoaie. Aceste probe sunt organizate în cadrul Campionatelor Europene si Naționale, dar și în numeroase competiții regionale.

Mulți călăreți western și-au câștigat reputația în acest sport. Pe lângă stilurile de călărit ei însușesc alte aptitudini de “vest sălbatic” precum utilizarea lasso-ului, biciului, aruncarea cuțitului și a securelui, răsucirea pistolului și a pușcii. În șaua western chiar și fantezia celui mai retras călăreț pinde aripi.

 

Calul călăritului western

Fiecare cal poate exersa călăritul western, dar nu fiecare dispune de temperament şi însuşiri corespunzătoare competiţiilor de stil western. Calul quarter horse american este foarte popular în sfera competiţiilor. Rapiditatea, rezistenţa, inteligenţa şi agilitatea sunt caracteristicile cele mai importante care contribuie la succesul maxim. Alte specii americane, precum appaloosa, paint şi pinto deasemenea sunt utilizate frecvent, dar orice cal poate fi determinat a călări în stil western, care dispune de simţ de echilibru natural şi agilitate şi poate fi învăţat a reacţiona sensibil la ajutorul greutăţii şi a ţinutei ..

 

 

Competenţe necesare

Călăreţul trebuie să dispună de bun simţ de echilibru şi răbdare pentru a crea armonie cu calul. Din acest motiv toate indicaţiile şi instrucţiile noastre par invizibile spectatorilor. Necesităm condiţie şi stăruinţă adecvată dacă dorim a fi pricepuţi în trucurile "mînuirii vitei". Majoritatea galelor sportive în categoria western pretind mers în trap şi galop lent şi drept. Aceste maniere de mers au fost dezvoltate pentru confortul călăreţului, motivul principal fiind diminuarea uzării picioarelor şi a articulaţiei calului şi reducerea riscului leziunilor. În majoritatea sporturilor călare calul este antrenat să aplice elasticitate în maniera lui de mers şi să ridice pasurile, dar în cazul călăritului western pasurile sunt netede, drepte şi plate, folosinţa genunchilor este mai puţin de cel obişnuit. Alte categorii necesită din partea calului însuşirea diferitelor mişcări de tip western, ca de exemplu rotaţia, pirueta, pasul înapoi sau schimbul de salt.

 

Bibliografie: A lovaglás gyakorlati kézikönyve, editura: ALEXANDRA